Het ondergrondse laboratorium HADES

Hades

Het ondergrondse laboratorium HADES speelt een centrale rol in het onderzoek naar de veiligheid en uitvoerbaarheid van geologische berging van radioactief afval. Het bevindt zich op een diepte van 225 m in de Boomse Klei. Experts ontwikkelen en testen er industriële technologieën voor het bouwen, uitbaten en afsluiten van een bergingsinstallatie in diepe klei. Wetenschappers voeren er experimenten uit in ‘reële’ omstandigheden, in de diepe kleilaag, op grote schaal en over een lange termijn om de veiligheid van geologische berging in weinig verharde klei te evalueren.

HADES is het oudste ondergrondse laboratorium in Europa - dit jaar vieren we immers 40 jaar HADES - dat in een diepe kleilaag gebouwd werd met het oog op onderzoek naar geologische berging in klei. Het geniet een wereldwijde faam. Het internationaal atoomagentschap (IAEA) erkent het als een excellentiecentrum voor bergingstechnologieën en de opleiding van wetenschappers. HADES is een vergunde nucleaire onderzoeksfaciliteit, wat betekent dat wetenschappers er een grote verscheidenheid aan radioactieve merkstoffen en bronnen kunnen gebruiken.

SCK CEN startte met de bouw van het ondergrondse laboratorium HADES in 1980. Sinds 1995 wordt HADES uitgebaat door het ESV EURIDICE, het economisch samenwerkingsverband tussen SCK CEN en NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. NIRAS is in België verantwoordelijk voor het beheer van het radioactieve afval en coördineert het RD&D-programma naar geologische berging.

HADES is een onderzoekslaboratorium en zal dit altijd blijven. Het zal in geen geval uitgebreid worden tot een echte bergingsinstallatie. Daarvoor is de afmeting van de schachten en galerijen te klein en bovendien is de klei verstoord door de vele experimenten die in HADES zijn uitgevoerd. Ook wanneer de bouw gestart zou zijn van een echte bergingsinstallatie, kan HADES een belangrijke functie als onderzoekslaboratorium blijven behouden om indien nodig bepaalde technieken vooraf uit te testen of te verfijnen.

Informatie over de bezoekmogelijkheden vind je hier.